Ode to freedom

Keti Koti/Kadena Kibra
zo 30 jun ’24 20:30 uur
zo 30 jun ’24
20:30 uur
  • zo 30 jun ’24
    20:30 uur
    M by Muziekgebouw Eindhoven

Op 30 juni herdenken we in Eindhoven het slavernijverleden in de prachtige tuin achter het Stadhuis. Na de herdenking vindt er een gratis muzikaal samenzijn plaats in M, mede georganiseerd door Comité 30 juni/1 juli Eindhoven. Het belooft een bijzondere avond te worden die in het teken staat van Keti Koti-Kadena Kibra. 

Artiesten zoals Solange Rose brengen een scala aan iconische nummers ten gehore. Tussen de optredens door worden er inspirerende verhalen verteld, uiteraard aansluitend bij het thema van de dag. Kom samen herdenken tijdens een avond vol muziek en verhalen.

Toegang is gratis, maar het reserveren van een ticket is verplicht. De deuren openen om 20:30 uur en om 21:15 uur start het programma van de avond.


Solange Rose

Solange Rose is geen onbekende in Eindhoven: ook tijdens de ceremonie van de eerste officiële Keti Koti-viering in de stad zong ze. Niet gek overigens, want deze geboren Surinaamse was met familieleden als Robin Zalm van VOLUMIA en Big John Russell al van jongs af aan omringd door (soul)muziek. Solange heeft een grote passie voor het overbrengen van rauwe emotie in muziek, mensen raken en de liefde voor muziek delen. Ze geeft bovendien muzikaal taalonderwijs aan 'nieuwe Nederlandse kinderen'. 


Luke de Cort

Luke (Santiago) de Cort is een Colombiaans-Nederlandse zanger en songwriter. Op jonge leeftijd werd hij geadopteerd en verhuisde hij naar het Brabantse Bladel. Muziek is zijn grootste passie en het overbrengen van emotie is zijn meest begeerde wapen. Zijn unieke verleden zorgt ervoor dat hij een diepgaand verlangen heeft om te verbinden met de wereld om hem heen, en dit doet hij door middel van zijn stem en zijn woorden. Luke voelt zich muzikaal als een kameleon en laat zich inspireren door alle kleuren en smaken die hij in de wereld tegenkomt.  

Helen Meuleman

Helen Meuleman is een gepassioneerde social werker die zingt in de kerk en gedichten schrijft onder haar artiestennaam "Yaa Pokua's Acoustic Words". Haar connectie met de slavernijgeschiedenis komt door haar roots. Helen komt oorspronkelijk uit Ghana, een land dat getroffen is door de slavenhandel. Hierdoor heeft Solange Rose  haar dan ook uitgenodigd om tijdens deze herdenkingsdienst een speciaal geschreven spoken word gedicht voor te dragen. Het belang van culturele bewustwording.


Over Keti Koti/Kadena Kibra

Jaarlijks herdenkt men op 30 juni het slavernijverleden. De dag erna, op 1 juli, viert men dat de slavernij in 1863 werd afgeschaft. In de praktijk werkten tot slaaf gemaakten echter soms nog 10 jaar langer op de plantages, waardoor voor velen 1873 het definitieve einde aan de slavernij markeert. De term 'Keti Koti' (Sranantongo) of 'Kadena Kibra' (Papiaments) betekent 'Ketenen Gebroken'. Deze dagen omvatten zowel herdenkingsceremonies als feestelijke activiteiten, met muziek, dans en traditionele gerechten. Keti Koti benadrukt het belang van bewustwording, verzoening en het vieren van culturele diversiteit, terwijl het eer betoont aan de voorouders die hebben geleden onder slavernij.