Vandaag, 30 april, vieren we de Internationale Dag van de Jazz. Deze dag is door Unesco in het leven geroepen omdat zij Jazz zien als een muziekvorm die gedreven is door improvisatie en samenspel en samenwerking. En juist dát stellen we centraal op deze dag. Een goed moment om in te zoomen op het genre bij Muziekgebouw Eindhoven!

 

Jazz-geschiedenisles

Deze van origine Amerikaanse muziekstijl is ontstaan door de ontmoeting van de blues met Europese en Afrikaanse muzikale tradities. De brassbands uit New Orleans brachten aan het begin van de 20e eeuw de toenmalige popmuziek in een swingend jasje naar de mensen. Onder hen trompettist Louis Armstrong, the Father of modern jazz, die met virtuoze solo’s de nadruk op improvisatie wist te leggen. Vanuit daar is de muziek zich verder gaan ontwikkelen, met verschillende legendes die onderweg hun steentje hebben bijgedragen. 

Zo heeft saxofonist Charlie Parker in de jaren ‘40 zijn mede-muzikanten geïnspireerd met zijn snelle solo’s op technisch moeilijke nummers, waardoor bebop de nieuwe rage werd. En zo heeft trompettist Miles Davis met zijn album ‘Birth of the Cool’ (1957) een nieuw tijdperk van jazz ingeluid, een tijdperk waarin jazz zich zou opsplitsen in veel verschillende stromingen. Van de zweverige cool jazz-melodieën van trompettist Chet Baker tot de groovy crossover jazz van toetsenist Herbie Hancock; de omvang van het genre werd steeds groter. 

“Jazz is a state of mind, there’s no boundaries” - Robert Glasper (Amerikaans jazzpianist, componist en hiphopproducer)

Tegenwoordig zijn door alle fusies en afsplitsingen de stijlen zo uiteen gelopen dat het moeilijk is om nog te definiëren waar jazz begint en eindigt. Het is niet meer exclusief van de Amerikanen, en heeft vaak weinig meer met de blues te maken. Waar men het wel over eens kan zijn is dat jazz een muziekstijl is gedreven door improvisatie en samenspel. Muzikanten van over de hele wereld nemen hun eigen cultuur en tradities mee in muzikale conversaties die naar interessante en onverwachte plekken gaan. Kortom, muziek waar alles mogelijk is en waar altijd iets te ontdekken valt.

Jazz in Muziekgebouw Eindhoven

In Muziekgebouw Eindhoven is er natuurlijk volop jazz te horen. We hebben fantastische artiesten op onze podia gehad: saxofoongiganten als Sonny Rollins en Brandford Marsalis, fantastische zangers als Bobby McFerrin en Madeleine Peyroux, toptoetsenisten als Sven Hammond en Cor Bakker, geweldige gitaristen als Richard Bona en Anton Goudsmit en gerenommeerde trompettisten als Eric Vloeimans en Ambrose Akinmusire. Ook hebben we niet de minste bands mogen verwelkomen, zoals het wereldberoemde Metropole Orkest, Snarky Puppy en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Niet de allerminste namen dus en ook te veel om op te noemen.

Opkomend talent

Maar we bieden niet alleen de grote sterren het podium. Ook opkomend talent krijgt bij ons een plekje tijdens Blue Note ClubSessions op de zaterdagmiddag. Hier maken onze bezoekers kennis met ‘de jonge honden’, die dikwijls uitgroeien tot grote namen, zoals bijvoorbeeld Philippe Lemm en BRUUT. 

So What’s Next Jazzfestival Eindhoven

Voor wie niet kan kiezen, biedt het So What’s Next Jazzfestival Eindhoven een uitkomst. Tijdens dit jaarlijkse festival staan zowel grote namen als opkomend talent op verschillende podia in ons gebouw én door de rest van de stad. Afgelopen editie van het festival was het een extra groots feest: So What’s Next Jazzfestival Eindhoven werd namelijk 10 jaar! En dat werd gevierd met veel grote namen en spectaculaire nieuwkomers.  

Jazz, jazz en nog eens jazz

Bij Muziekgebouw Eindhoven zie je allerlei samenstellingen voorbijkomen. Je komt bij ons trio’s, grotere bands, bigbands tot hele orkesten tegen. De bigbands en grotere orkesten vind je in onze Grote Zaal, waar we de iets kleinere ensembles in onze Kleine Zaal op het podium zetten. Voor een intiemere sfeer creëren we ook gezellige podia in Meneer Frits, de Stadsfoyer en op de Tweede Foyer. Je hoort er verschillende stijlen jazz, van de traditionele jazz tot fusion. Het is er allemaal! Ook de sterk aan jazz verwante genres zoals soul, funk en blues zijn vertegenwoordigd in onze agenda. 

Ben je klaar om jezelf te verliezen in de vrije improvisatie? En te genieten van deze legendarische muziekstijl in Muziekgebouw Eindhoven? Bekijk dan hier de agenda! 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over de tofste jazzconcerten in Muziekgebouw Eindhoven!